با پیگیریهای بسیار جهت تقویت بخش خصوصی قرار شد شرکتهای بزرگ مانند نفت و حفاری و... تجهیزات و قطعات مورد نیاز خود را فقط از صنعتگران بومی تهیه بکنند.
بیش از یک دهه از این نگاه حمایتی و الزام آور نفتی و حفاری می گذرد. فراموش نمی کنیم که آن تصمیم ، توانست موجی از امید به رشد و توسعه بویژه در صاحبان صنایع کوچک ایجاد و آنها را نسبت به آینده شغلی خود خوشبین نماید.
قراردادهای بسیاری بسته شد و سفارشها در زمانهای مورد تعهد به آن شرکتها تحویل گردید. اما خبری از ایفای تعهدات مالی نبود. صنعتگران با امید به حل مشکل پرداخت مطالبات خود صبرِ بسیار کردند اما نتیجه ای نگرفتند.
کار به سال و سالها کشید و ارزش ریالی مطالبات بتدریج ریزش کرد و سرمایه در گردش آنان کوچک و کوچکتر و زیان آنها مضاعف گردید با این وجود مطالبات آنها همچنان پرداخت نمی شد.
تلاشهای بسیاری با محوریت اتاق بازرگانی اهواز و حضور انجمن سازندگان تجهیزات و قطعات نفتی همچنین حمایت استاندار وقت و سازمان صمت استان صورت می گرفت که در نهایت به حضور وزیرِ وقتِ نفت (در اوایل سال ۹۶) انجامید.
وزیر دستور حل مشکل را صادر اما تاکید ارشدترین مقام نفتی کشور نیز کارساز نبود و بجز موارد گزینشی، همه مشکل حل نشد. ماهها پس از حضور وزیر نفت و حل نشدن مسئله ی مطالبات صنعتگران خوزستانی، رییس انجمن سازندگان تجهیزات و قطعات نفتی پرده از سخت شدن شرایط و حرکت واحدها به سمت ورشکستگی تدریجی برداشت.
با وجود پیگیریهای مستمر اتاق اهواز و عقد جلسات مکرر گویی یک جهت نامریی بدنبال آن بود تا صنعتگران خوزستانی از هرگونه تعامل با شرکتهای بزرگ بپرهیزند و فضای مالی و قراردادی را به شرکتها و صنعتگران دیگری واگذار کنند.
رییس انجمن سازندگان تجهیزات نفتی در اواسط سال ۹۸ همچنان از عدم پرداخت مطالبات و کمبود سرمایه و رکود در حوزه تولید تجهیزات و قطعات نفتی و سخت شدن ادامه فعالیت برای قطعهسازان خبر می داد.
به هر ترتیب آن تجربه تلخ آثار منفی بسیاری برجای گذاشت و در این ارتباط رازِ آن همه جفا در حق صاحبان صنایع ما همچنان پنهان باقی ماند!
نتیجه:
با توجه به اهمیت تولید در اقتصاد کشور باید بررسی بشود چرا و چگونه می شود که یک الزام حمایتی از صنعتگران بومی به بزرگترین تنبیه مالی آن صنعتگران تبدیل و طبق گفته انجمن مذکور، بسیاری از آنها را در آستانه توقف یا ورشکستگی قرار بدهد و آب از آب تکان نخورد؟! بررسی بشود آیا طرفهای غیربومی نیز دچار همین وضع شده و بواسطه عدم پرداخت چندین ساله ی مطالبات خود، همچون صنعتگران خوزستانی به ورطه نابودی کشیده شده اند یا خیر؟
این تقاضا با توجه به شعار امسال مقام معظم رهبری و تاکید معظم له بر تولید اهمیت مضاعف پیدا می کند !
شهلا عموری
رییس اتاق بازرگانی اهواز